SLUŽBENE STRANICE OPĆINE MARIJA GORICA

Tel: +385 (0)1 33 96 655 / E-mail: marija.gorica@email.t-com.hr

  balade petriceMiroslav Krleža „Ni med cvetjem ni pravice“

  U petak, 20. ožujka 2020. u 19:00 sati u Školskoj sportskoj dvorani u Mariji Gorici, glumac kajkavskog porijekla Adam Končić u vlastitoj režiji spaja izbor od 16 poznatih Krležinih Balada Petrice Kerempuha. Odabir je tematikom vezan uz balade koje opisuju položaj kmeta i seljaka s kraja 16. stoljeća (Lamentacija o štibri, Baba cmizdri pod galgama, Stric-vujc, Po Medvednici...), nagovještaju njegov bunt (Gumbelijum roža fino diši, V megli, Kronika...), a u središnjem dijelu balada Na mukah donosi katarzičnu kulminaciju. U finalu se nude tri moguća viđenja sudbine onovremenog malog čovjeka i to kroz; Khevenhiller, Sectio anatomica i Nenadejano bogčije zveličenje.

  Ovdje nije riječ o recitalu već o zgusnutoj, emotivno nabijenoj monodrami gdje glumac progovara kroz 12 likova, uživljavajući se u pojedine situacuije bez upotrebe i jednog rekvizita ili kostimske presvlake, koristeći samo vlastito tijelo kao jedini aparat stvaranja konkretnih slika iz nepresušnog tekstovnog predloška, višeslojne Krležine poezije.

  U tome mu uvelike pomaže interakcija sa raznolikim glazbenim motivima i mnogim zvučnim efektima kreiranim od vrsnog kazališnog glazbenika Duška Zubalja, a koje na scenu donosi pijanist Oliver Belošević. Minimalističkim, ali efektnim pristupom pridonijeli su dojmu kostimografkinja Mirjana Zagorec i scenograf Miljenko Sekulić.

  Pozivamo vas da kroz sat i petnaest minuta žive glumačke igre kroz dobro izbalansirane „crveno-crne“ stihove u naručju ambijentalnih glazbenih amplituda doživite spoznaju suvremenosti i svevremenosti ovog Krležinog remek djela!

  Pas na povodcuSukladno članku 5. stavak 4. Odluke o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca, načinu postupanja s napuštenim i izgubljenim životinjama te divljim životinjama na području Općine Marija Gorica („Službeni glasnik Općine Marija Gorica“ broj 197, dalje u tekstu: Odluka) Posjednik kućnog ljubimca ne smije napustiti kućnog ljubimca kojeg drži pod nadzorom. Zabranjeno je držanje i postupanje s kućnim ljubimcem te njegovo kretanje na način kojim se ugrožava zdravlje i sigurnost drugih životinja i ljudi, a posebno djece.

  Sukladno članku 6. stavku 1. točke 6. posjednik kućnog ljubimca dužan onemogućiti bijeg kućnog ljubimca i kretanje po javnim površinama bez nadzora te, sukladno članku 10. stavku 3. Odluke, iz sigurnosnih razloga prometa, sugrađana i drugih životinja zabranjeno je puštanje kućnih ljubimaca da samostalno šeću javnim površinama bez prisutnosti i nadzora posjednika.

  Sukladno članku 6. stavku 1. točke 1., 3. i 9. posjednik kućnog ljubimca dužan je izgraditi i održavati odgovarajući objekt odnosno nastambu u skladu sa potrebama pojedine životinjske vrste, osigurati odgovarajući prostor koji odgovara njihovoj veličini, u skladu sa potrebama i s obzirom na vrstu te životinji osigurati pseću kućicu ili odgovarajuću nastambu u skladu s Prilogom 1.

  Za postupanje protivno odredbama o Odluke uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca, načinu postupanja s napuštenim i izgubljenim životinjama te divljim životinjama na području Općine Marija Gorica, prekršitelj će biti kažnjeni iznosom od 300,00 do 2.000,00 kuna.

  irokopojasni internetDana 10. veljače 2020. godine gradonačelnik Željko Turk potpisao je Sporazum o partnerstvu s Hrvatskim telekomom u provedbi projekta „Razvoj infrastrukture širokopojasnog Interneta na području Zaprešića“ u okviru Ograničenog poziva na dostavu projektnih prijedloga za dodjelu bespovratnih sredstava u modalitetu privremenog poziva „Izgradnja mreže slijedeće generacije (NGN)/pristupnih mreža slijedeće generacije (NGA) u NGA bijelim područjima“.

  Do kraja 2023. godine planirano je izgraditi optičke mreže koje će omogućiti brzinu od minimalno 100Mbit/s, što je posebno značajno za područja gdje postojeća infrastruktura pruža isključivo osnovne brzine. Procijenjena vrijednost projekta za zaprešićki kraj u koji je uključena i Općina Marija Gorica iznosi cca 65 milijuna kuna, od čega će 50% financirati Hrvatski Telekom, a ostatak EU fondovi. Slijedeći korak je zajednička prijava na Javni poziv nositelja projekta Grada Zaprešića i odabranog prihvatljivog prijavitelja Hrvatskog Telekoma. Rok za dostavu projektnih prijedloga je najkasnije do 21. veljače 2020. godine.

  VALENTINOVO 2020 WEBGradsko društvo Crvenog križa Zaprešić i Radio Z fm, uz pokroviteljstvo Grada Zaprešića, pozivaju vas na veliku humanitarnu akciju: "Pošalji ljubav!". Dan zaljubljenih tradicionalno se obilježava u Zaprešiću. Ove godine pozivamo vas da u pratnji svojih voljenih, točno u 19.00 sati, osvijetlite nebo iznad Zaprešića.

  Cilj je simbolično poslati poruku ljubavi i dobrih želja, ali i podržati humanitarnu akciju Gradskog društva Crvenog križa Zaprešić. Baloni se mogu preuzeti uz donaciju od 20 kuna na Trgu dr. Franje Tuđmana, 14. veljače 2020. od 18.00 sati. Osim donacije na trgu, svoj prilog možete uplatiti na poseban račun otvoren za ovu humanitarnu akciju: HR3823600001502696720 (Zagrebačka banka). Stoga ne razmišljajte puno o poklonu za Valentinovo, jedan balon, zagrljaj i osmijeh pokazat će vam kako su najjednostavniji pokloni obično oni najbolji! Svjetleći baloni se puštaju na Valentinovo, 14. veljače, jer su već godinama simbol nade i romantike, a običaj je prije puštanja zamisliti i želju koja će odletjeti i zasjati na nebu. Nadamo se da ćemo i ove godine, barem nakratko, oživjeti bajku, a novi zaprešićki trg ispuniti dobrim željama, srećom i ljubavi! Ova noć zamišljena je kao romantični bijeg iz svakodnevice, a pogled na tisuću svjetlećih balona koji plove nebom, zasigurno će svakog ostaviti bez daha.

  I na kraju ne zaboravite, ljubav se i prima i daje, i to ne samo za Valentinovo, već svaki dan!
  Pošalji ljubav!“

  Stranica 1 od 46

  goricki trg 3d

  pum2020 naslovnica

  ljeto u mariji gorici

  izbori pred logo 2019

  Copyright © 2018. Općina Marija Gorica. Sva prava pridržana.All Rights Reserved. Designed By JoomShaper

  Please publish modules in offcanvas position.