SLUŽBENE STRANICE OPĆINE MARIJA GORICA

Tel: +385 (0)1 33 96 655 / E-mail: marija.gorica@email.t-com.hr

  savjetovanja

  digitalna pristupacnost mg

  eu2024 2

  izbori parlament 2024

  logo png

  1mg ploca

  mg ploca3 ispravak

  mg ploca projekt kliziste groblje

  zazeli

  informativna ploca goricki trg

  informativna ploca djecje igraliste marija gorica

  izbori lokalni 2021. logo

  logo parlamentarni izbori 2020

  Turizam

  Iz opisa geografskog položaja općine, vidljivo je da je općina Marija Gorica smještena u vrlo lijepom prirodnom krajoliku, daleko od prometne gužve, a ipak blizu grada Zagreba.

  Iz ravničarsko predjela uz rijeku Sutlu, na ulazu u Hrvatsko Zagorje uzdižu se pitomi vinorodni brežuljci obrasli bujnim zelenilom. "Tu živi krepak i jedar puk kao hrastovo žilje. Ubav i divlji je to kraj. Među brdima pukne kad što duboka propuklina, a u njoj se širi zelena livada, ili žitom nasađena njiva. Po njoj rulja potok pun bistre studenice, ljeskajući se o sunčane trakove, reći ćeš da se nebeska duga provukla livadom." Tako je svoje rodno mjesto u pripovjetci "Zagorski čudak" opisao najveći pisac hrvatskog realizma Ante Kovačić. Treba doći i vidjeti svojim očima tu Bogom danu prirodnu ljepotu. Osim prirodnih blagodati na području općine nalaze se vrijedni kulturno-povijesni spomenici i ugostiteljsko turistički objekti.

  panorama2

  Kao poseban dragulj kulturne baštine vrijedno je vidjeti baroknu crkvu Blažene Djevice Marije od pohođenja u samoj Mariji Gorici, jednu od najljepših u Hrvatskoj. Osim barokne crkve mještani su posebno ponosni i na kapelu Sv. Križ koja se spominje u ispravi još iz 1334. godine. Građena je u gotičkom stilu s kasnije izrađenim baroknim inventarom.

  crkva bdm

  I na susjednom brijegu Celine lijepo je srasla kapela građena u 19. st. Na raskrižjima cesta u selima općine mogu se vidjeti drvena raspela koja su izradili nepoznati stari majstori.

  U duhovnu vertikalu svakako spada i znamenita "Pučka škola" osnovana 1854. u kojoj je jedan od prvih đaka bio Ante Kovačić. Kao kulturno-povijesni spomenik vrijedno je spomenuti kuriju Kraj, građenu krajem 16. st.

  Ugostiteljski objekti. Najpoznatiji turističko ugostiteljski objekt je izletište "Ladanjski raj", smješteno nedaleko od centra Marije Gorice, na brijegu Lipa, sa zadivljujućim pogledom na dolinu rijeke Sutle i slovensko gorje. Izletište je vrlo zahvalno mjesto i zbog svoje gastronomske ponude (domaća kuhinja) s pratećim ugostiteljskim prostorom, zabavnim programom i mogućnošću višednevnog odmora.

  Mogućnosti predaha i ćaskanja uz kavu ili pokoje piće postoji i u obližnjim kafićima kao što su "Cafe bar" u centru Marije Gorice i "Cafe bar" u Kraju Donjem.

  Kulturno sportska događanja

  Uz pomoć općinskih otaca kulturno sportske manifestacije uglavnom organizira "Mladež općine".

  Značajna događanja su:

  - Dan općine
  - Susreti glazbenih sastava
  - Prvi pljesak
  - Ženski malonogometni turnir
  - Žetvene svečanosti
  - Fašnjak
  - Turnir nogometnih veterana u Kraju Donjem

  Opcina Marija Gorica privremena informacijska ploca 70x100 page 0001

  Gorički trg - prezentacija

  goricki trg 3d

  pum2024

  pum2023 naslovnica

  pum2022.jpg

  pum2021

  pum2020 naslovnica

  ljeto u mariji gorici

  civilna zastita mup 145433

  Copyright © 2018. Općina Marija Gorica. Sva prava pridržana.All Rights Reserved. Designed By JoomShaper

  Please publish modules in offcanvas position.