SLUŽBENE STRANICE OPĆINE MARIJA GORICA

Tel: +385 (0)1 33 96 655 / E-mail: marija.gorica@email.t-com.hr

  digitalna pristupacnost mg

  zazeli

  informativna ploca goricki trg

  informativna ploca djecje igraliste marija gorica

  logo parlamentarni izbori 2020

  Podnošenje zahtjeva za obnovu potresom oštećenih zgrada na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije

  rokovi zahtjevi potres

  Postupak podnošenja zahtjeva za obnovu

  Obnova, odnosno uklanjanje oštećenih zgrada, gradnja zamjenskih obiteljskih kuća i stambeno zbrinjavanje osoba pogođenih potresom, prema Zakonu o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije, provodi se na temelju odluke koje donosi Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

  Vlasnici i suvlasnici zgrada oštećenih u potresu na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije, dana 22. ožujka 2020. godine, koji su bili vlasnici/suvlasnici na dan 22. ožujka 2020. godine ostvaruju pravo na:

  • obnovu postojeće potresom oštećene zgrade
  • uklanjanje zgrade i postojeće obiteljske kuće koja je izgubila mehaničku otpornost i/ili stabilnost u toj mjeri da je urušena ili njezina obnova nije moguća
  • gradnju zamjenskih obiteljskih kuća umjesto potresom uništenih postojećih kuća
  • novčanu pomoć
          o za privremenu zaštitu potresom oštećene postojeće zgrade
          o za konstrukcijsku obnovu potresom oštećene postojeće zgrade
          o umjesto gradnje zamjenske obiteljske kuće
        o za troškove izrade glavnog projekta za rekonstrukciju potresom oštećene postojeće zgrade.


  Postojeća građevina je u smislu članka 3. stavak 1. točke 23. Zakona o gradnji ("Narodne novine" broj 153/13, 20/17, 39/19) definirana kao građevina izgrađena na temelju građevinske dozvole ili drugog odgovarajućeg akta i svaka druga građevina koja je prema Zakonu o gradnji ili posebnom zakonu s njom izjednačena. Dodatno, u poglavlju 9. Prvog programa mjera obnove zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije propisano je koji prilozi se podnose uz zahtjev za obnovu potresom oštećenje postojeće zgrade kao dokaz da je zgrada oštećena potresom postojeća zgrada.

  U poglavlju 9. Prvog programa mjera obnove zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije detaljnije je raspisana procedura podnošenja zahtjeva za oslobađanje osiguranja odnosno uplate sredstava za konstrukcijsku obnovu zgrada i gradnju zamjenske kuće kao i sami rokovi za podnošenje zahtjeva. Također, Zakonom o obnovi, uvođenjem socijalnog kriterija, predviđeno je oslobađanje od uplate sredstava za konstrukcijsku obnovu zgrada i gradnju zamjenske obiteljske kuće te je, također, omogućeno podnošenje zahtjeva za navedeno oslobađanje putem obrasca.

  Obrasci zahtjeva mogu se preuzeti putem poveznice:
  https://mgipu.gov.hr/print.aspx?id=11210&url=print&page=1

  Popunjene obrasce, zajedno sa pripadajućom dokumentacijom potrebno je dostaviti na adresu Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, Ulica Republike Austrije 20, 10000 Zagreb ili osobno u pisarnicu Ministarstva na istoj adresi, radnim danom od 8:30 do 13:30 sati.

  Odluku o obnovi Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine prosljeđuje u Fond za obnovu kao operativnom tijelu za provedbu.
  Informacije o obnovi zgrada oštećenih potresom te podnošenju zahtjeva mogu se dobiti svakim radnim danom od 9 do 14 sati u Sektoru za provođenje mjera ublažavanja posljedica elementarnih nepogoda na telefon 01/3782-117.

  izbori lokalni 2021. logo

  bicikl staza MG

  Gorički trg - prezentacija

  goricki trg 3d

  pum2021

  civilna zastita mup 145433

  pum2020 naslovnica

  ljeto u mariji gorici

  Copyright © 2018. Općina Marija Gorica. Sva prava pridržana.All Rights Reserved. Designed By JoomShaper

  Please publish modules in offcanvas position.