Marijagorička zipka

U svrhu razvoja turizma osnovana je udruga "Marijagorička zipka" koja je svoje djelovanje usmjerila na očuvanje tradicijskih alata, rukotvorina i oruđa, kao i proizvodnju i promociju izvornih gastronomskih proizvoda i lokalnih suvenira.

Članovi udruge bave se  raznim djelatnostima, a među njima ima pčelara, obiteljskih gospodarstava koja se bave proizvodnjom kolača, voćnih kompota i prerađevina od voća (kompoti, voćne rakije i likeri), izradom autohtonih suvenira, proizvodnjom suhomesnatih proizvoda i izradom ručnih radova.
Jedna od osnovnih djelatnosti i ciljeva osnivanja udruge je i promicanje tradicijskih vrijednosti i autohtonih specijaliteta i rukotvorina specifičnih za ove krajeve.

Turizam Općine Marija Gorica može se orijentirati na ekološki, kulturni i seoski turizam s bogatim kulturnim i društvenim sadržajem, vezanih na tradicionalne običaje ovoga kraja, proizvodnju zdrave hrane i sl.

Dosadašnji projekti

Udruga Marijagorička zipka učestvovala je na nekoliko velikih sajmova i manifestacija, a kontinuiranim radom i zalaganjem njeni članovi promiču kulturne i narodne vrednote ovih krajeva. Članovi udruge su prezentirali svoje proizvode na:

  • Proizvodi Hrvatskog sela, Boćarski dom, Zagreb
  • Dani hrane i tradicijskih proizvoda Zagrebačke županije, Zagreb
  • Eko etno sajam Hrvatska 2009,
  • Krčki sajam „Pješačimo jesen“ -  otok Krk
  • Uskrsni sajam na Trgu bana Jelačića, Zagreb
  • Gospodarski sajam u Zaprešiću
  • Božićni poljoprivredni sajam u Pušći
  • Uskrsni sajam u Mariji Gorici
  • Štruklijada, štrudlijada i kestenijada u Mariji Gorici
  • Božićni sajam u Mariji Gorici

opis ponude: domaći proizvodi od meda, rakije, vina, jabučni ocat, sir, autohtoni kolači, domaći kruh, rezanci, lavanda, suveniri sa cvijećem izrađeni od strugotina različitih vrsta drveta, nakit i dr.

 

27. rujna 2013.


PROGRAM MLADI NA DJELU

Potaknuti dosadašnjom uspješnom provedbom niza projekata koji su se odnosili na promociju marijagoričkog kraja, Udruga je Agenciji za mobilnost i programe Europske unije aplicirala projekt pod nazivom "Posao na ruralnom području, u sklopu Akcije 1 - Mladi za Europu, Podakcije 1.2. - Inicijative mladih. 
Provedba projekta zamišljena je kroz razdoblje od 6 mjeseci, počevši od 01.05.2014. sve do 31.10.2014. Istim će se nastojati potaknuti mlade osobe da zajedničkim djelovanjem stvore novu prepoznatljivost i brand ovog kraja u svrhu razvoja turizma te stvoriti preduvjete za mlade o mogućnostima samozapošljavanja.
Ovim projektom izričito je važno postići da mladi shvate kako svaka inicijativa treba krenuti upravo od njih i da rezultate svoga rada mogu očekivati samo ako se uključe i aktivno rade na sebi.
Udruga će osigurati prostor za sastanke i radionice, sav potreban pribor i opremu za rad. Projektom se predviđa okupljanje radne skupine koju će činiti mladi s područja Općine. Nadalje će radna skupina kroz radionice pripremiti sudionike na timski rad kroz koji će analizirati probleme nezaposlenosti mladih kao i rješavanje tih problema. Rezultati rada skupine uobličiti će se u informativnu brošuru koja će se tiskati i distribuirati u zajednici. Planira se održavanje javne akcije kako bi se projekt predstavio široj javnosti. Za isto je odabrana već tradicionalna Štruklijada, kao najposjećenija manifestacija na području naše Općine. Zatim se predviđa i održavanje okruglog stola na kojem bi sudjelovali stručnjaci i osobe koje se bave mladima. Sve se namjerava medijski popratiti kako bi projekt dobio što veći odjek i ispunio osnovni cilj, a to je pokretanje mladih iz svepristune inertnosti i davanje mogućnosti da se glas mladih čuje.
Pozivamo ovim putem sve mlade ljude s naše Općine da se uključe u aplicirani projekt za dobrobit sebe i svoje zajednice!

Predsjednica
Marica Jančić04. kolovoza 2014.

PRVI SASTANAK PROVODITELJA PROJEKTA

Provoditelji inicijative : Katarina Pili kao voditelj projekta, Petra Čeranić, Silvija Krčelić i Klementina Dugan okupile su se na sastanku koji je održan u prostorijama Općine Marija Gorica, dana 04. kolovoza 2014. 
Projekt je trebao započeti 01. svibnja 2014., no zbog kadrovskih poteškoća, okupljanje se realiziralo tek 04. kolovoza o.g.
Na sastanku su razmatrane aktivnosti predviđene planom projekta te kompetencije sudionika za preuzimanje odgovornosti nad odgovarajućom aktivnostima. Razrađen je detaljan plan aktivnosti i zaduženja. 


22. kolovoza 2014.


DRUGI SASTANAK PROVODITELJA PROJEKTA

Provoditelji inicijative nastavljaju s projektom Mladih na djelu, u smislu planiranja i izrade vizualnog identiteta inicijative koji će se koristiti za vrijeme trajanja inicijative u provedbi svih planiranih aktivnosti.
Za logo je izabrano stablo, zeleno, razgranato, simbol razvoja. Također je složen slogan : Mladi smo - želimo i možemo više!
Dogovoreno je održavanje prve kreativne radionice i sazivanje sudionika za 29. kolovoza 2014. 


29. kolovoza 2014


Prva kreativna radionica održana je 29. kolovoza u vijećnici Općine Marija Gorica. Provoditeljice inicijative uspjele su okupiti mlade u sastavu : Kristina Obranković, Iva Ljubić, Patricia Pušić, Matija Pili, Nives Pleško, Marija Petrinšak, Miro Jakševac, Marko Coner, Marko Obranković, Marina Studer, Lucija Studer te Margareta Gajski. Prisutni su izrazili zadovoljstvo predloženim projektom kao i spremnost za sudjelovanje u istom.
U ugodnom popodnevnom druženju razmjenjivali su ideje i prijedloge na temu samozapošljavanja mladih s područja naše Općine.11. rujna 2014.


Održana je druga kreativna radionica kojoj je prisustvovalo petnaestak mladih zainteresiranih za napredak zajednice u kojoj žive. Ideje su bivale sve konstruktivnije. Raspravljalo se o mogućnostima pokretanja vlastitog posla kao i pokretanja društvenog života na području Općine Marija Gorica. Obzirom na bogatu kulturnu baštinu ovoga kraja, u smislu spomenika kulture, prirodne baštine te tradicijskih jela, običaja i zanata, uz osmišljavanje društvenih sadržaja upotpunila bi se turistička ponuda Općine.
Razmatrane su i mogućnosti dodatnih ulaganja u obrazovanje - stipendije.
Također se, vezano uz turističku ponudu kraja, govorilo o ekspanziji seoskog turizma. Općina Marija Gorica obiluje prekrasnim pejzažima. Brežuljkasti kraj sa zavidnim vidikovcima pruža razne mogućnosti bavljenja turizmom.
Zatim se kao o primjeru dobre prakse govorilo o daljnjem osnivanju obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Na području općine postoji značajan broj gospodarstava koji su pronašli izvor prihoda u domaćim proizvodima. Pruža im se mogućnost, onima koji to još nisu, da se uključe u Udrugu Zipka i putem iste plasiraju svoje proizvode diljem Lijepe Naše, na sajmovima i inim manifestacijama na kojima Zipka sudjeluje.

Radionica je bila zaista dinamična. Kako je vrijeme odmicalo, slagali su se dojmovi i pripremali materijali za izradu informativne brošure koja će biti dijeljena na Štruklijadi u mjesecu listopadu ove godine.18. listopada 2014.

 

ODRŽANA JAVNA AKCIJA

U subotu 18.listopada u suncem obasjanoj Mariji Gorici održana je 6. po redu Štruklijada, štrudlijada i kestenijada. Okupilo se mnoštvo mještana i posjetilja, prijatelja naše drage nam Općine.
Sve je odisalo mirisom pečenih kestena, finih štrukli i štrudli, vratine i krpica sa zeljem. Tamburaši, poznati voditelj manifestacije Adam Končić, dječji igrokazi, nastupi kulturnih umjetničkih društava, štandovi prepuni domaćih proizvoda...među njima i štand Udruge Marijagorička zipka, kojeg su krasila mlada vesela lica, mlade nade Općine Marije Gorice.  
Već samim postavljanjem roll up bannera, počela se posvećivati pažnja našoj skupini. I to nam je odmah bio vjetar u leđa. Štand smo opremili domaćim proizvodima naših članova, od domaćih kolača, rakija, likera, meda, sira, suhog cvijeća te rukotvorina. Također se našla pri ruci ranija brošurica s tim proizvodima. I naravno, informativna brošura u kojoj je sadržan rad skupine mladih!
Posjećenost štanda bila je iznimna. Posjetitelji su nam prilazili, raspitivali se, podržavali inicijativu mladih. Pozdravili su uključenost u razvoj lokalne zajednice. Obzirom da je manifestaciju posjetio i otvorio župan Zagrebačke županije, g. Stjepan Kožić, bile su prisutne i kamere Županijske kronike te smo dali intervju o našoj inicijativi. Sam župan je pohvalio projekt i pozvao mlade da se više aktiviraju u kreiranju vlastite budućnosti.
Može se zaključiti da je projekt dobio samo riječi hvale, a upravo one grade samopouzdanje u mladih ljudi da su bitni zajednici i da je ispravna ona stara: - na mladima svijet ostaje! 

 

BROŠURA - POSAO NA RURALNOM PODRUČJU

 

 

18. listopada 2014.g

 

ŠTRUKLIJADA, ŠTRUDLIJADA I KESTENIJADA

 

S ciljem promoviranja i zaštite autohtonih gastronomskih specijaliteta karakterističnih za ovo podneblje, Udruga Marijagorička zipka organizirala je još jednu uspješnu, šestu po redu,  „Štruklijadu, štrudlijadu i kestenijadu“.
U subotu, 18. listopada, u prekrasnom, pitomom i jarkim suncem obasjanom marijagoričkom kraju, ispred Župne crkve, odvijalo se još jedno ugodno druženje uz fine domaće štrukle i štrudle koje su pripremile vrijedne ruke naših domaćica, žena, članica udruga iz naše i susjednih nam općina.

Za titulu „najbolje“ u pripravljanju štrukli i štrudli natjecalo se čak 60 sudionika s područja Općine Marija Gorica, Općine Brdovec, Pušća, Luka, Grada Zagreba, Zagrebačke županije, te susjedne nam Republike Slovenije.

Žiri je imao zaista težak zadatak isprobati i ocijeniti sve te štrukle i štrudle i odlučiti se za najbolje!

Nadamo se da ste proveli ugodnu subotu u Mariji Gorici, u druženju uz svirku, igrokaze, domaće krpice sa zeljem, kestene i mošt, te dakako neizostavne štrukle i štrudle.

Zahvaljujemo svima što su na bilo koji način sudjelovali na našoj Štruklijadi i time dali svoj doprinos značaju ove sad već tradicionalne manifestacije!

Veselimo se Vašem dolasku dogodine!!

 

 

 

 

Gdje smo


Pogledaj kartu

Copyright © 2018. Općina Marija Gorica. Sva prava pridržana.
Izrada web stranica: Dedal komunikacije